سیستمهای اعلام حریق جزء حیاتی یک سیستم حفاظت از آتش هستند. بسته به نوع ساختمان از سیستمهای مختلفی استفاده میشود. بعلاوه طراحی سیستمهای اعلان حریق باید مطابق با مجموعهای از قوانین، دستورالعملها و کدها باشد تا اطمینان حاصل شود در صورت وقوع حریق، آلارمها به درستی عمل کرده و به خروج ایمن از ساختمان کمک میکنند.
ما در ادامهی این مطلب تصمیم داریم در مورد طراحی سیستم اعلام حریق، طراحیِ سیستم اعلام حریق متعارف، طراحی سیستم اعلام حریق آدرسپذیر، نرمافزار طراحی سیستم اعلام حریق، استاندارد طراحیِ سیستم اعلام حریق و دستورالعمل طراحی سیستم اعلام حریق صحبت کنیم.
طراحی سیستم اعلام حریق
آیا میدانید سیستم اعلام حریق چیست؟ سیستمهای اعلام حریق جزء اساسی و بسیار مهم در ایمنی ساختمانها در برابر آتش هستند. سیستمهای اعلام حریق از اجزای مختلفی مثل آبفشان، آژیر اعلام حریق، پنل اعلام حریق و اجزای دیگری تشکیل شدهاند. امروزه ضرورت نصب سیستم اعلام حریق در ساختمانها و بکارگیری انواع سیستم اعلام حریق یک امر انکار امکان انکارناپذیر است.
در طراحی سیستمهای اعلان حریق باید عوامل و معیارهای مختلفی در نظر گرفته شوند. استانداردهایی مثل ارتفاع نصب، استاندارد نصب اعلام حریق، استاندارد ملی سیستمهای اعلام و اطفاء حریق جزو مواردی هستند که حتماً باید در نصب این سیستمها رعایت شوند. از آنجایی که سیستمهای اعلان حریق مجموعهای از تجهیزات به هم مرتبط هستند طراحی آنها هم باید با دقت و مطابق با قوانین مربوطه صورت گیرد.
در طراحی سیستم اعلام حریق به چه عواملی باید توجه کرد؟
در طراحیِ سیستم اعلام حریق باید مجموعهای از قوانین، معیارها و استانداردها در نظر گرفته شود. این استانداردها و عوامل به نصب درست سیستم اعلام حریق کمک میکنند و باعث میشوند که در زمان بروز حادثه آتشسوزی این سیستمها به خوبی کار خود را انجام دهند. ما در این بخش در مورد عوامل مهمی که در طراحی سیستم اعلان حریق باید به آنها توجه شود، صحبت خواهیم کرد.
عوامل مهم در طراحی سیستم اعمال حریق 1:تطابق با قوانین ایمنی آتش
یکی از مهمترین عواملی که در طراحی سیستمهای اعلام حریق وجود دارد، قوانین ایمنی آتش و پیروی از آنها است. این قوانین در هر کشور متفاوت هستند. بنابراین، برای طراحی صحیح سیستم اعلام حریق باید به استاندارد ملی سیستمهای اعلام حریق و اطفاء حریق در کشور خود مراجعه کنید. این استانداردها شامل محل نصب آژیر اعلام حریق، نوع اعمال آن، مکان نصب آن و این که چطور باید عمل کند، نظارت بر آن، و آزمایش و بررسی سیستمهای اعلام حریق میشوند. استانداردهای ملی سیستم اعلام و اطفاء حریق برای سیستمهای نظارتی هم اعمال میشوند. این
سیستمهای نظارتی هدفشان نظارت ۲۴ ساعتی بر روی سیستمهای اعلام و اطفاء حریق در ساختمان است.
عوامل مهم در طراحی سیستم اعلام حریق: 2. پیروی از مقررات محلی مربوط به سیستمهای اعلام حریق
علاوهبر استانداردهای ملی سیستمهای اعلام حریق و اطفاء حریق، کسانی که در حوزهی طراحی سیستمهای اعلام حریق کار میکنند باید از قوانین محلی، مثل قوانین مربوط به ساختمانها و ملزومات سازمانهای بیمه پیروی کنند. به این ترتیب، اگر تصمیم دارید کیفیت تجهیزات اعلام و اطفاء حریق قدیمی خود را بهتر کنید و یا در حال طراحی یک سیستم اعلام حریق جدید هستید، حتماً باید به این قوانین مراجعه کنید. برای مثال، شاید در طراحی سیستم مورد نظر خود باید مقررات مربوط به برخی از افراد از جمله افراد معلول را در نظر بگیرید.
عوامل مهم در طراحی سیستم اعلام حریق: 3. در نظر گرفتن اهداف مدیران ساختمان
در طراحی یک سیستم اعلام حریق در نظر گرفتن اهداف مدیران ساختمان یکی از عوامل مهم محسوب میشود. علاوه بر اینکه باید از قوانین محلی مربوط به طراحی سیستمهای اعلام حریق و همچنین، استانداردهای ملی در این رابطه پیروی شود، اما باید این سوال مطرح شود که آیا پیروی از این قوانین برای برآوردن اهداف مدیران ساختمان کافی است یا خیر. واقعیت این است که کسبوکارها و مدیران ساختمانهای تجاری دارای اهداف خاص خود هستند که شاید طراحی سیستم اعلام حریقی که فقط مطابق با استانداردهای ملی و محلی باشد برای آنها کافی نباشد. بنابراین، حتماً سعی کنید که اهداف مدیران ساختمانی که برای آنها سیستمهای اعلام حریق طراحی میکنید را هم در نظر بگیرید.
عوامل مهم در طراحی سیستم اعلام حریق: 4. در نظر گرفتن همه جوانب ایمنی آتش
درست است که در طراحی سیستمهای اعلان حریق میتوان به مقررات ملی و محلی اکتفا کرد، اما در نظر داشته باشید که همیشه و در تمام سناریوها ممکن است این مقررات کافی نباشند و آنها نمیتوانند که هر موقعیت خاصی که بر طراحی سیستم اعلام حریق تأثیر گذار است، را کنترل کنند. برای همین، علاوه بر اعمال مقررات ملی و محلی در طراحی سیستمها، در نظر بگیرید که چگونه میتوانید در طراحی سیستم اعلان حریق آن سیستم را بهبود بخشید و سعی کنید تمام سناریوهای آتشسوزی را در نظر گرفته و آن را در طراحی سیستم خود اعمال کنید.