عیب یابی لپ تاپ
لپتاپها دستگاههای پرکاربردی هستند، بنابراین باید همواره توجه داشته باشیم که همیشه بهترین کارایی را داشته باشند و اگر ایرادی هست به رفع عیب لپتاپ بپردازیم.
با این حال، هیچ اطمینانی در این مورد وجود ندارد و هر چند وقت یکبار ممکن است اوضاع به هم بریزد. ممکن است خرابی سخت افزار یا مشکلات نرم افزاری بسیار ناخوشایند باشد که لپتاپ شما را دچار مشکل میکند. اولین کاری که باید کرد عیب یابی لپ تاپ است. گاهی اوقات، بهترین کار مراجعه به شرکتی خدماتی است، اما گاهی اوقات میتوان یک راه حل ساده در خانه انجام دهید، یا حداقل متوجه شوید که مشکل لپتاپ شما چیست.
وقتی با لپتاپ خود مشکلی دارید، اولین کاری که باید انجام دهید تشخیص مشکل است. حال به بررسی برخی از رایجترین مشکلاتی که مردم در لپتاپهای خود با آن روبرو هستند و دلایل آن و راه حلهای احتمالی میپردازیم.
- باتری شارژ نشده یا خیلی زود خالی میشود
در عیب یابی لپ تاپ این مشکل همواره یکی از رایجترین ایرادات است. کاملاً هم ساده است. تقریباً در همه موارد، این باتری است که مشکل ایجاد میکند. برای حا این مشکل ابتدا میتوانید با جدا کردن باتری از لپتاپ و سپس اتصال شارژر به لپتاپ، متوجه خراب شدن باتری شوید. اگر لپتاپ هنوز روشن است و خوب کار میکند، به این معنی است که باتری شما مشکل دارد. در این صورت، شما باید باتری جدیدی را برای مدل لپتاپ خود خریداری کنید.
اگر لپتاپ با شارژر متصل و باتری روشن نشد ممکن است مشکل شارژر باشد. فقط برای اطمینان از نقاط اتصال از پلاگین دیواری استفاده کنید. حال اگر باتری دوباره در لپتاپ است و شارژ نمیشود، شاید لازم باشد یک شارژر جدید تهیه کنید. اگر باتری سریعتر از حد لازم خالی میشود، لازم است که ببینید چه نرم افزاری در پس زمینه اجرا میشود.
با رفتن به «تنظیمات» Windows میتوانید این موضوع را بررسی کنید. به حالت Battery saver بروید و سپس Battery use را انتخاب کنید. با این کار لیستی از برنامههایی که باتری مصرف میکنند به شما ارائه میشود. اگر برخی از نرم افزارهای غیرمعمول را مشاهده کردید یا از مواردی که نمیخواهید در پس زمینه اجرا شوند، فقط روی آنها کلیک کنید و سپس گزینه “Allow this app to run in the background” را خاموش کنید.
- صفحه کلید کار نمیکند
کلیدهای لپتاپ به طور کلی مورد ضرب بسیاری قرار میگیرند بنابراین میتوانید انتظار داشته باشید که این یکی از اولین موارد ایجاد یک مسئله باشد. ممکن است کل صفحه کلید شما متوقف شود یا اگر خوش شانس باشید، فقط چند کلید آن. در مورد برخی کلیدها که کار نمیکنند، این فقط به دلیل نوعی انسداد است. برای رفع عیب لپ تاپ میتوانید لپتاپ را زیر و رو کنید و کمی تکان دهید تا ببینید آیا این امر به تخلیه هرگونه گرد و خاک کمک میکند یا نه.
اگر مشکل از همه کلیدها است، یکی از اولین مواردی که میتوانید بررسی کنید درایورهای صفحه کلید معیوب است. با مراجعه به مدیریت دستگاه میتوانید این کار را انجام دهید.
اگر یک نماد تعجب زرد در کنار نماد صفحه کلید شما وجود دارد، پس باید درایورهای لازم را دوباره بارگیری کنید. به صفحه بارگیری سازنده لپتاپ بروید و درایورهای مناسب صفحه کلید را پیدا کنید. این ممکن است به رفع مشکل کمک کند. در ضمن شما باید از صفحه کلید مجهز به USB استفاده کنید.
اگر درایورهای به روزرسانی نیز مشکلی را برطرف نکردند، احتمالاً یک اتصال شل بین واحد صفحه کلید و مادربرد وجود دارد. برای این منظور باید شاسی لپتاپ را باز کنید تا به داخل آن دسترسی پیدا کنید. بررسی کنید آیا کابل روبان صفحه کلید به درستی وصل شده است یا نه.
- صفحه آبی مرگ(BSOD)
صفحه آبی مرگ یکی از ترسناکترین مشکلات لپتاپهای ویندوز است که ممکن است هنگام عیب یابی لپ تاپ با آن مواجه شوید. تعدادی از موارد میتوانند باعث این خطا شوند. آنها میتوانند به هر دو مورد سخت افزاری و نرم افزاری مربوط باشند.
در برخی موارد، ممکن است بتوانید لپتاپ را مجدداً راه اندازی کنید، در حالی که در بعضی موارد ممکن نیست.
- وجود بدافزار یا درایورهای خراب را چک کنید
اگر میتوانید دوباره ویندوز را راه اندازی کنید، با استفاده از Windows Defender یا هر بسته آنتی ویروس دیگری که دارید، سریع ویروسها را اسکن کنید. قبل از اجرای اسکن، فراموش نکنید که آن را به روز کنید.
یکی دیگر از اقدامات ایمنی برای رفع عیب لپ تاپ که میتوانید انجام دهید بررسی درایورهای معیوب و به روزرسانی آنها است. با رفتن به Device Manager میتوانید این کار را انجام دهید. مانند کاری که با صفحه کلید انجام دادیم، اگر در کنار هر یک از اجزای سخت افزار علامت تعجب زرد رنگ را مشاهده کردید، به راحتی با کلیک راست روی درایور و انتخاب Update Driver software درایور را به روز کنید.
- گرم شدن بیش از حد
پردازنده بیش از حد گرم یا تراشه گرافیکی نیز میتواند باعث خرابی ناگهانی لپتاپ شود. شاید بتوانید از گرمای خارج شده از لپتاپ، در اطراف دریچهها، این مورد را تشخیص دهید. برای اطمینان کامل، توصیه میکنیم SpeedFan را که یک ابزار رایگان کنترل درجه حرارت برای ویندوز است بارگیری کنید. شما از این طریق میتوانید دمای CPU و GPU را در لپتاپ خود مشاهده کنید.
در هر صورت گرم شدن بیش از حد ممکن است به دلیل درست کار نکردن فن یا کاملاً خاموش بودن آن باشد. اگر لپتاپ شما دارای گارانتی است، آن را به یک مرکز خدمات ببرید یا اگر فکر میکنید، میتوانید با کمک راهنماهای موجود در اینترنت، لپتاپ را با دقت باز کنید. سپس، مسئله پاک کردن گرد و غبار یا پاک کردن فن است. این کار را با دقت انجام دهید و لپتاپ خود را دوباره مونتاژ کنید.
- مشکلات حافظه
BSODها میتوانند به دلیل نوعی خرابی سخت افزار ایجاد شوند. یکی از مولفههایی که ممکن است خراب شود، حافظه RAM است. برای رفع عیب لپ تاپ و اجرای دستور، در لپتاپ، کلیدهای Windows + R را فشار دهید. در جعبه دستور، mdsched.exe را تایپ کنید و “تأیید” را فشار دهید. یک پنجره باز میشود که مشکلات حافظه را بررسی میکند. به شما کمک خواهد کرد که مشکل را فوری بررسی کنید یا دفعه بعد لپتاپ را روشن کنید.
با توجه به ترجیح خود یکی را انتخاب کنید. اگر آن را فوری انجام دهید، لپتاپ شما با استفاده از Windows Memory Diagnostics Tool میتواند مشکلات RAM را جستجو کند. اگر خطایی وجود نداشته باشد، به این معنی است که RAM خوب کار میکند. با این حال، اگر برخی خطاها نشان داده شود، ممکن است لازم باشد آن را جایگزین کنید.
- خرابی هارد دیسک
اگر RAM کاملاً خوب کار میکند، جز بعدی برای بررسی و عیب یابی لپ تاپ، هارد دیسک است. با رفتن به File explorer میتوانید این کار را انجام دهید. بر روی درایویی که میخواهید بررسی کنید کلیک راست کرده و به Properties بروید.
در پنجره، به گزینه Tools بروید و روی Checkکلیک کنید. اگرهارد دیسک مشکلی ایجاد کرده است، آنها را اینجا پیدا خواهید کرد. همچنین میتوانید SpeedFan را اجرا کرده و به دنبال مشکلات احتمالی هارد دیسک باشید. اگر هارد دیسک مشکلی دارد، بهترین راه حل انتقال آن به مرکز خدمات برای جایگزینی است.
- لپتاپ روشن نمیشود
تشخیص عیب یابی لپ تاپ در موردی که در آن لپتاپ روشن نمیشود یا صفحه نمایش روشن نمیشود، دشوار است. چند روش وجود دارد که میتوانید متوجه شوید ایراد چه چیزی است. اگر متوجه شدید که لپتاپ شما به هیچ وجه روشن نمیشود، ممکن است مشکل باتری لپتاپ یا شارژر باشد. مراحل قبلی را برای حل این مشکل در عیب یابی باتری دنبال کنید.
- لپتاپ روشن اما بدون نمایشگر
اگر متوجه شدید که نشانگرهای وضعیت لپتاپ روشن است اما صفحه نمایش روشن نمیشود، ممکن است مشکل از خود نمایشگر باشد. سعی کنید شاخصهای هارد دیسک را ببینید تا ببینید هارد فعال است یا خیر.
اگر متوجه شدید که نشانگرها بدون هیچ گونه فعالیتی فقط روشن هستند، سعی کنید کلید Caps Lock را فشار دهید. اگر لپتاپ شما خراب نشده باشد، چراغ نشانگر باید روشن و خاموش شود. اگر لپتاپ قفل شده باشد، نوعی خرابی سخت افزار است و توصیه میکنیم لپتاپ را در چنین مواردی به مرکز خدمات ببرید.
- ویندوز شروع به بوت شدن میکند اما ادامه نمییابد.
اگر ویندوز راه اندازی را کامل نکند، ممکن است مشکل از خرابی ویندوز باشد. دیسک بازیابی ویندوز را تهیه کنید. ممکن است با راه اندازی مجدد دیسک ریکاوری یا درایو USB بتوانید آسیبها را برطرف کنید. روش دیگر برای و اینکه بوت ویندوز را چک کنید ورود به حالت Safe Mode است.
این کار را با فشردن کلیدهای F8 یا Shift + F8 درست در زمان شروع بوت ویندوز انجام دهید. Recovery Disk یا pen drive را در لپتاپ خود وارد کرده و لپتاپ را با استفاده از آن بوت کنید.
با وارد کردن BIOS و تغییر ترتیب Boot Disc میتوانید این کار را انجام دهید. اکثر لپتاپها و رایانههای شخصی با فشار دادن کلیدهای F2، F10 یا Del به شما امکان دسترسی به BIOS را میدهند. پس از اتمام، شما ابزار دیسک بازیابی ویندوز را دریافت خواهید کرد و باید بتوانید نصب ویندوز خود را تعمیر، تنظیم مجدد یا بازیابی کنید.
موارد بی شماری وجود دارد که میتواند در لپتاپ ایجاد مشکل عیب یابی لپ تاپ ، حتی بعضی از آنها به طور هم زمان. رعایت برخی از مراحل ذکر شده در بالا به شما کمک میکند برخی از مشکلات را تشخیص دهید، ریشه یابی کنید و حتی در بعضی موارد آنها را برطرف کنید. البته مواردی وجود دارد که یافتن مشکلی کمی دشوار است.